HBS

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 311

POVIJEST

Trener Nade Vjenceslav Beroš iz ruku tajnika Hrvatskog baseball saveza Branka Knezeka prima pokal za osvojeno prvo mjesto u prvenstvu Hrvatske za 1992. g. S desne strane s pokalom u ruci taj čin promatra kapetan momčadi Nade Damir Klarić. Snimka je nastala 11. listopada 1992. g. nakon odigrane finalne utakmice protiv momčadi Olimpije iz Karlovca na Starom placu.

1. Hrvatska Serija 1992. godina

Play off Hrvatske lige prvi puta je održan 1992. godine. Igralo se tada na dvije dobivene utakmice. Prvi hrvatski prvak Split Nada osvojila je prvenstvo pobjedom od 2-1 u utakmicama nad Karlovačkom Olimpijom. Naslov je osvojen u 3. utakmici koja je igrana u Splitu pred mnogobrojnom publikom, a bila je to jedna od zadnjih godina «stare garde» Nade. Ekipa u sastavu Dama, Rino, Kevo, Zvone, Sasso i ostali postala je prvi prvak Hrvatske. Od tadašnjih igrača Nade Mladen Sasso još uvijek nastupa za Splitsku Nadu, a Kolja Koračak koji je bio u sastavu te zlatne generacije napravio je dizajn za ovogodišnju seriju. Od ekipe koja je 1992. istrčala na «Stari plac», Mladen Krpanec i Damir Karin (Karlovac) i Mladen Sasso (Split) još uvijek brane boje svojih momčadi.
Split – Karlovac 2:1

2. Hrvatska Serija 1993. godina

Drugo Hrvatsko finale prvo je od mnogih između ipak najvećih rivala Karlovca i Zagreba. Serija odigrana na dvije dobivene utakmice jedina je serija u povijesti koja je kompletno odigrana u jednom gradu. Naime, zbog opće opasnosti u gradu Karlovcu obje utakmice su odigrane u Zagrebu. Zagreb je dobio seriju rezultatom 2-0 u utakmicama. Domaća baza za tu seriju bila je u sadašnjem lijevom outfieldu stadiona u Zagrebu.
Zagreb – Karlovac 2:0

3. Hrvatska Serija 1994. godina

Treća finalna serija odigrana je između Zagreba i Karlovca, a u ovoj seriji bolji je bio Karlovac pobjedom 2-1 u utakmicama. Ujedno te godine je odigrana prva od mnogih finalnih utakmica na stadionu «4 rijeke».
Karlovac – Zagreb 2:1

4. Hrvatska Serija 1995. godina

Četvrta finalna serija prva je serija odigrana po principu bolji od 7 utakmica na «4 dobivene». I te 1995. godine palice su ukrstili Karlovac i Zagreb. I ove godine Karlovac je bio bolji od Zagreba i to sa 4-0 u utakmicama. Karlovac je postao prva ekipa koja je uspjela obraniti naslov prvaka. Za Karlovac je te godine debitirao Jimmy Summers «Taco».
Karlovac – Zagreb 4:0

5. Hrvatska Serija 1996. godina

Peta finalna serija odigrana 1996. godine između Zagreba i Karlovca pamtiti će se po pobjedi Zagreba 4-1 u utakmicama i po tome što je to 1. Hrvatska serija odigrana na baseball stadionu. Naime, te godine Karlovac je izgradio Stadion za potrebe Kupa Prvaka.
Zagreb – Karlovac 4:1

6. Hrvatska Serija 1997. godina

U šestoj finalnoj seriji po 5. put zaredom suprotstavili su se stari rivali Karlovac i Zagreb. Zagreb je poveo 2-1 u utakmicama i imao kontrolu u 4. utakmici, no «force balk» u 7. inningu 4. utakmice preokrenuo je utakmicu i seriju. Karlovac se do kraja nije zaustavio te je uzeo naslov prvaka pobjedom od 4-2 u utakmicama.
Karlovac – Zagreb 4:2

7. Hrvatska Serija 1998. godina

Sedma finalna serija 1998. godine imala je novog finalista. Ekipa Varaždina senzacionalno je izbacila Zagreb u polufinalu i tako postala 4. ekipa koja je zaigrala u finalnoj seriji. No protiv sebe imali su polufinalistu Kupa Prvaka ekipu Karlovca koja je prohujala serijom sa 4-0 u utakmicama.
Karlovac – Varaždin 4:0

8. Hrvatska Serija 1999. godina

Osma serija donijela je reprizu prošlogodišnjeg finala, a nažalost po ekipu Varaždina i rezultatsku reprizu finala. Ekipa Karlovca još jednom je pobijedila Varaždin sa 4-0 u utakmicama i osvojila po 5. puta naslov prvaka države. Ovo je ujedno i serija sa najviše home runova u kojima su predvodili Krpanec Mladen, za ekipu Karlovca, te Bekić Aleksandar i Aleš Horvatek za ekipu Varaždina. Varaždin je sa skorom od 0-8 ostao jedina ekipa iz velike četvorke bez pobjede u finalu.
Karlovac – Varaždin 4:0

9. Hrvatska Serija 2000. godina

Godina 2000. i deveta hrvatska serija donijela je povratak starog rivalstva između Zagreba i Karlovca. Karlovac se i u ovoj seriji pokazao kao bolji suparnik te savladao ekipu Zagreba sa 4-0 u utakmicama.
Karlovac – Zagreb 4:0

10. Hrvatska Serija 2001. godina

Deset jubilarna serija repriza je prošlogodišnjeg finala između Zagreba i Karlovca, no ovaj puta puno uspješnije za ekipu Zagreba koja je predvođena hrvatskim Amerikancem i mađarskim zetom Steve Szabom osvojila 3. put prvenstvo pobjedom 4-1 u utakmicama. Ovo je prva serija igrana drvenim palicama.
Zagreb – Karlovac 4:1

11. Hrvatska Serija 2002. godina

Godina 2002. donijela je najbolju, najkvalitetniju i najneizvjesniju seriju u povijesti Hrvatskog baseball-a. Podatak da je prvi i jedini put u povijesti prvenstva u finalnoj utakmici bačen no hiter (Marko Pavlaković, Zagreb), da je prvi i jedini put odigrana sedma utakmica, te da je sedma utakmica riješena u 12 inningu dovoljan je da se opiše samo djelić neizvjesnosti i izjednačenosti ove serije. Zagreb je imao prednost od 3-1 u utakmicama, Karlovac je izjednačio na 3-3 u utakmicama i vodio 3-0 u zadnjoj utakmici do 8 inninga kada Zagreb, koji je do tada imao samo jednog runnera, na «clean up double» Robert Kovečevića izjednačio rezultat. Tomislav Vojak donio je pobjedu Karlovcu udarcem na 2. out u 12 inningu. Po ocjenama mnogih sedma utakmica bila je «utakmica svih utakmica Hrvatskog baseball-a.»
Karlovac – Zagreb 4:3

12. Hrvatska Serija 2003. godina

Dvanaesta serija bila je repriza prvog Hrvatskog finala. Nakon 1992. godine i osvajanja naslova prvaka ekipa Nade nije uspjela zaigrati u finalnoj seriji. Igrači Splita predvođeni Tetsuhirom Monnom poveli su 1-0 u seriji, no bacački par Jimmy Summers, Damir Karin pokazao se uspješnijim od splitskog para Tetsuhiro Monna, Mladen Sasso. Karlovac je po 8. puta osvojio naslov prvaka pobjedom od 4-2 u utakmicama.
Karlovac – Split 4:2

13. Hrvatska Serija 2004. godinaTrinaesta serija bila je ujedno i prva serija u kojoj nije nastupila ekipa iz Karlovca. Po prvi puta su se u finalnoj seriji susrele ekipe Splita i Zagreba. Serija koja je dosta odgađana zbog kiše pripala je ekipi Splita koja je prevođena Tetsuhirom Monnom (tri pobjede kao bacač u finalnoj seriji) sa 4-0 vratila naslov prvaka u kolijevku Hrvatskog baseball-a.
Split – Zagreb 4:0

14. Hrvatska Serija 2005. godina

Četrnaesta serija bila je repriza prošlogodišnje po ekipama i rezultatu. Ekipa Splita sa 4-0 u utakmicama pomela je prvog hrvatskog osvajača europskog kupa ekipu Zagreba i došla do svog 3. naslova prvaka. U ovoj seriji udaren je, kako je mjerenje pokazalo najdulji home run u hrvatskoj ligi. Autor home runa bio je hrvatski venezuleanac Ernesto Pereira.
Split – Zagreb 4:0

15. Hrvatska Serija 2006. godina

U ovoj seriji je prvi puta pobjednik lige nosio prednost od 1-0 u utakmicama u finalnu seriju. Nakon 2002. godine i sedme utakmice finala ekipe Karlovca i Zagreba opet se susreću u hrvatskom baseball klasiku. Podatak da su obje ekipe nakon 24 odigrane utakmice završile sa jednakim omjerom pobjeda i poraza (19-5), te međusobnim omjerom pobjeda i poraza 4-4 dovoljno govori o izjednačenosti i neizvjesnosti ove finalne serije. Prije ove serije odigrana je majstorica za pobjednika lige koja pobjedniku susreta ekipi Karlovca donijela prednost od 1-0 u seriji i prednost domaćeg terena. U ovu seriju Zagreb i karlovac ušli su kao osvajači Europskih kupova. Ekipa Zagreba 2005. osvojila je Kupe CEBE u Pragu, a ekipa Karlovca Kup CEBE u Barceloni. Ekipa Karlovca predvođena hrvatskim "klokanom" Jasonom Pospishilom bila je bolja u seriji i sa 4-0 osvojila svoj 9. naslov prvaka.
Karlovac – Zagreb 4:0

16. Hrvatska Serija 2007. godina

Šesnaesta serija bila je zanimljiva po tome što je dugogodišnji Karlovčanin Jimmy Summers nastupio za ekipu Zagreba. Ekipa Karlovca je bila najbolja u ligaškom dijelu i donijela prednost od 1-0 u finalnim utakmicama. "Prva" utakmica bila je "pitching duel" u kojem Jimmy Summers pokleknuo protiv svojih bivših suigrača tek u 7. inningu. Udarac Elmira Tairia bio je dovoljan za Garry Tongue koji je superiorno bacio "shout out". "Drugu" utakmicu Karlovac je riješio već u 1. inningu sa 4 boda, dok je za konačnu pobjedu bila dovoljna "treća" utakmica koju je Karlovac dobio 10-1 i po 10 puta postao prvakom Hrvatske.
Karlovac – Zagreb 4:0

17. Hrvatska Serija 2008. godina

Akteri sedamnaeste Hrvatske serije su dugo poznati rivali Karlovac i Zagreb. Kao i prošle godine prva utakmica je bila krajnje napeta i odlučena je tek u 10 inningu. Pobjeda Zagreba 1-0 bila je prva pobjeda Zagreba u finalu nakon 2002. godine. Drugu utakmicu Karlovac je kontrolirao do 7 inninga, vodio 4-2 no furiozni 7 i 8 inning Zagreba riješio je utakmicu i približio Zagreb 4. naslovu prvaka. Treću utakmicu riješio je Zagreb u 4. i 5. inningu sa 4 i 5 bodova i došao na korak do naslova. U četvrtoj utakmici Karlovac je opet vodio i kontrolirao utakmicu do sedme izmjene koja se još jednom pokazala kao ključna za ovu seriju. Iskusna ekipa Zagreba sa 4 boda je riješila utakmicu i Zagreb nakon 2001. godine osvaja 4 naslov prvaka Hrvatske. Ernesto Perreira je postao prvi igrač koji je sa 3. različite ekipe osvojio prvenstvo Hrvatske.
Zagreb – Karlovac 4:0

18. Hrvatska Serija 2009. godina

Osamnaesta serija bila je repriza finala iz 1999. godine. Ekipa Varaždina ušla je u ovu seriju kao favorit. Osvajači Interlige 2009. godine što je ujedno i najznačajniji seniorski trofej ekipe iz Varaždina do sada su nastupli 2 puta u Hrvatskoj Seriji i još uvijek su bez pobjede u finalima. Prvu utakmicu dobio je karlovac sa rezultatom 7-3. Drugi dan varaždinci su uzvratili sa istim rezultatom i osigurali prvu pobjedu varaždina u povijesti finala. Trećiu utakmicu su dobili varaždinci sa 11-7 i poveli sa 2-1 u seriji. Četvrtu utakmicu ekipa Varaždina kontrolirala je do 5. inninga no bodovima u sljedeća 2 inninga karlovac je stekao prednost koju je uspio zadržati do kraja i pobjediri varaždince sa 4-3. Peta utakmica je bila "ljepotica" serije, pitching duel koji je karlovačka ekipa dobila sa rezultatom 2-0. U šestoj utakmici Varaždinci nisu moglii izdržati i ekipa Karlovca je sa rezultatom 9-1 osvojila svoj 11. naslov prvaka.
Karlovac – Varaždin 4:2

19. Hrvatska Serija 2010. godina

Devetnaesta serija ponudila je staro rivalstvo Karlovca i Splita, prvih finalista u povijesti Hrvatske Serije. Ujedno je to i prva serija koja se igrala po ljetnom rasporedu. Do sada su sve finane serije bile igrane na jesen, no zbog činjenice da je baseball ipak ljetni sport serije su prebačene u ljetne dane.
Prvu utakmicu dobila je ekipa Splita sa 3-0. Druga utakmica je utakmica sa najviše osvojenih bodova u Hrvatskim serijama. Čak 33 puta su igrači obiju ekipa pretrčavali "domaću" bazu. Ekipa Splita je sa 2 boda u zadnjoj izmjeni pobijedila sa 17-16 i osigurala prednost od 2-0 u utakmicama. Karlovac se u trećoj utakmici vratio u seriju pobjedom od 12-2 i smanjio rezultat na 2-1. Četvrta utakmica se pokazala kao ključna. Ekipa Karlovca vodila je do 6 izmjene sa 2-1. Bodovima u 7 i 9. izmjeni ekipa Splita približila se na korak do svog 4. naslova prvaka. I peta utakmica je bila napeta kao i većina utakmica ove serije. I ovog puta je neizvjesna utakmica otišla na stranu ekipe iz Splita i sa pobjedom 10-9 ekipa Splita osvaja naslov prvaka za 2010. godinu.
Split – Karlovac 4:1

20. Hrvatska Serija 2011. godinaDvadeseta jubilarna serija sraz je dvaju velikih rivala Zagreba i Splita. Međusobno su palice ukrstili 2 puta i do sada je Split dobio sve međusobne utakmice u finalima. Prva utkmica je bila treća u povijesti koja je odlučena u "extra" inninzima. Spretnija se pokazala ekipa Zagreba koja je sa 11-10 odnijela prvu pobjedu u seriji. Drugu utakmice Split je dobro počeo, vodio 5-0 do 4. inninga no onda napad zagreba dolazi do zamaha i osigurava visoku pobjedu Zagreba od 17-6. Zagreb se nije zaustavio niti u 3. utakmici i u 7. inninga završio posao sa 12-2. Četvru utakmicu kontrolirao je Zagreb, vidio 7-5 u devetom inningu i dok se pobjednički šampanjac već hladio, probudio se napad Splita i u 9 inningu napravio 5 bodova i prebacio seriju nazad u Split. Split je predvođen iskusnim bacačem Mladenom Sassom dobro krenuo, no kobni je bio 4. inning u kojem Zagreb osvaja šest bodova i osigurava 5 naslov prvaka.
Zagreb – Split 4:1

21. Hrvatska Serija 2012. godina
Dvadeset i prva serija počinje 21.7.2012. godine utakmicom u Karlovcu. Biti će to osamnaesto finale karlovačke ekipe i sedmo finale ekipe iz Splita. Do sada su se ove dvije ekipe sastale 3 puta u finalim serijama. Ekipa Splita bila je bolja u seriji 1992. godine ( 2-1 ) i 2010. godine (4-1), dok su Karlovčani bili bolji 2003. godine sa 4-2 u seriji. Karlovac je bio bolji u ligaškom dijelu natjecanja i nosi prednost domaćeg terena. Teško je odabrati favorita za ovu seriju. U međusobnim finalnim serijama bolja je ekipa iz Splita koja je pobijedila u osam utakmica dok je Karlovac bio bolji u 6 utakmica. Ukupno (u svim natjecanjima) ekipe Splita i Karlovca međusobno su odigrale 121 utakmicu. Karlovac je pobijedio 71 utakmicu, a Split 50. Ova serija će uvelike ovisiti o formi i dvaju ključnih igrača; Hrvatskog Amerikanca Bobo Galez (Karlovac) i Američkog Hrvata Matt Mato Sušac (Split). Oba su igrača prvi "pitcheri" svoje ekipe. Obje ekipe su spoj mladosti i iskustva i za vjerovati je da će kao i do sada o ukupnom pobjedniku odlučuvati sitnice i trenutna inspiracija. Serija se igra na četiri dobivene utakmice.

SVI DOSADAŠNJI PRVACI

1992. Split (pobjeda 2-1 protiv Karlovca)
1993. Zagreb (pobjeda 2-0 protiv Karlovca)
1994. Karlovac (pobjeda 2-1 protiv Zagreba)
1995. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
1996. Zagreb (pobjeda 4-1 protiv Karlovca)
1997. Karlovac (pobjeda 4-2 protiv Zagreba)
1998. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Varaždina)
1999. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Varaždna)
2000. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
2001. Zagreb (pobjeda 4-1 protiv Karlovca)
2002. Karlovac (pobjeda 4-3 protiv Zagreba)
2003. Karlovac (pobjeda 4-2 protiv Splita)
2004. Split (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
2005. Split (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
2006. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
2007. Karlovac (pobjeda 4-0 protiv Zagreba)
2008. Zagreb (pobjeda 4-0 protiv Karlovca)
2009. Karlovac (pobjeda 4-2 protiv Varaždina)
2010. Split (pobjeda 4-1 protiv Karlovca)
2011. Zagreb (pobjeda 4-1 protiv Splita)

ZANIMLJIVOSTI

• Prvi hrvatski prvak je Nada Split
• Najstariji hrvatski klub je Nada Split (1974 god.)
• Karlovac je najviše (11) puta osvojio naslov prvaka, slijede zagreb (5) i Split (4)
• Varaždin nije nikada pobijedio finalnu seriju (omjer pobjeda i poraza 2-12)
• Zagreb je izgubio 11 utakmica u nizu u finalnim serijama
• Mladen Sasso i Carlos Tovar su dva najstarija igrača koja su nastupila u finalnoj seriji
• Krunoslav Karin, Branko Nenadić, Mladen Sasso, Tetsuhiro Monna, Ernesto Pereira osvojili su naslov prvaka kao igrači i kao glavni treneri
• Marko Pavlaković, Zagreb jedini je bacač koji je bacio no hiter u finalnoj seriji
• Mladen Krpanec, Karlovac udario je najviše home runova u jednoj finalnoj seriji
• Damir Karin, Karlovac bacao je najviše inninga u jednoj utakmici finalne serije (12 inninga)
• Tetsuhiro Monna 2004. godine zabilježio je tri pobjede kao bacač u finalnoj seriji
• Jimmy Summers je bacač sa najviše pobjeda u finalnim serijama
• Ernesto Pereira osvoji je naslov sa tri različita kluba dok su Damir Karin i Marko Pavlaković osvajali su naslove prvaka sa dva različita kluba.
• Ernesto Pereira udario je najduži home run u povijesti finalne serije
• Najviše bodova u jednoj utakmici serije je 33. bilo je to 2009. godine kada je Split pobijedio Karlovac sa 17-16 udarcem u zadnjem inningu.
• Tri utakmice serije završile su u extra inninzima
• Split je 2010. osvojio prvenstvo sa 4-1 u utakmicama iako je u finalnoj seriji napravio ukupno manje bodova od ekipe Karlovca (35 – 39)
• Prva serija igrana drvenim palicama je bila 2001. godine između Zagreba i Karlovca
• Serija 2002. godine između Karlovca i Zagreba je jedina na kojoj se igrala 7. utakmica.

back to top

Register

User Registration
or Cancel