HBS

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 311

Baseball u Hrvatskoj

Baseball je stigao iz Amerike u Hrvatsku preko američkih marinaca tijekom I svj. Rata. Prihvativši novi sport, Split postaje prvim gradom u kojem se igra baseball u Hrvatskoj. Nakon II svj. rata trebalo je dugo vremena da se osnuje prvi klub. Bilo je to 1975. godine, kada je osnovan baseball klub 'Nada' u Splitu. Nakon toga osniva se 1980. godine baseball klub 'Donat' u Zadru, 1982. godine 'Zagreb' u Zagrebu, 1983.godine 'Olimpija' u Karlovcu, 1984.godine 'Čakovec' u Čakovcu i 'Varaždin 1984' u Varaždinu itd....

Baseball klubovi u Hrvatskoj

1. BK 'Baza'- Šibenik
2. BK 'Donat'- Zadar
3. BK 'Gajnice'- Zagreb
4. BK 'Grabrik'- Karlovac
5. BK 'Kaptol'- Zagreb
6. BK 'Kelteks'- Karlovac
7. BK 'Nada SSM'- Split
8. BK 'Novi Zagreb'- Zagreb
9. BK 'Samobor'- Samobor
10. BK 'Medvednica'- Zagreb
11. BK 'Osijek'- Osijek
12. BK 'Purger'- Zagreb
13. BK 'Sisak'- Sisak
14. BK 'Vindija'- Varaždin
15. BK 'Zagreb'- Zagreb
16. BK 'Gorica'- Velika Gorica

07. Ožujka. 1986.godine u Zagrebu je osnovan Hrvatski baseball savez (HBS) koji je danas član CEB-e ( Confederation europeenne de baseball ) i IBA-e ( International Baseball Association ).

Svi Hrvatski klubovi koji su u to vrijeme postojali sudjelovali su u prvenstvenim i kup natjecanjima bivše Jugoslavije u kojoj su dominirali klubovi iz Slovenije. Prvi značajniji uspjeh Hrvatskog baseball-a i prekid dominacije slovenskih klubova u regiji bilo je osvajanje Juniorskog prvenstva Jugoslavije 1989.godine od strane Omladinskog baseball kluba 'Središće', danas BK 'Zagreb'.

Hrvatska baseball liga prvi puta je odigrana 1992.godine, a kup Hrvatske i natjecanja nižih dobnih kategorija 1993.godine, a danas ulazi u svoju 12 odnosno 11 godinu natjecanja nakon samostalnosti Republike Hrvatske. Danas se natjecanja u baseballu u Hrvatskoj odigravaju u četiri kategorije: mladež, kadeti, juniori i seniori.

U nižim dobnim kategorijama (mladež, kadeti i juniori) najuspješniji je BK' Zagreb', iako zadnjih nekoliko godina dominiraju klubovi iz Karlovca, Varaždina i Splita.

Najuspješniji klub u seniorskoj kategoriji je BK 'Kelteks' iz Karlovca sa 8 osvojenih prvenstva i 9 osvojenih kupova Hrvatske. Drugi po uspješnosti je BK 'Zagreb' sa 3 osvojena prvenstva i 2 osvojena kupa. Osim njih u red klubova koji su osvajali prvenstvo ili kup je još samo BK 'Nada-SSM' iz Splita koja je osvojila prvenstvo Hrvatske i to prvo po redu, 1992.godine.

Značajna prekretnica u razvoju baseballa u Hrvatskoj, bila je odluka HBS-a da se od 2000. godine utakmice 1 lige, kupa, Interlige i utakmice reprezentacije igraju drvenim palicama. Povod toj odluci bilo je obvezno igranje drvenim palicama na europskim prvenstvima i kupovima A skupine (u kojoj su Hrvatska reprezentacija i klubovi konstantno od 1998.).

Prijelaz sa aluminijskih 'lakših' na drvene 'teže' palice zahtijevao je određeni broj godina privikavanja, što se vidjelo i po rezultatima naših klubova, ali i reprezentacija u Europi. Vrijeme prilagođavanja danas je prošlost, a pred nama su nova natjecanja i novi rezultati.

back to top

Register

User Registration
or Cancel